Background

Blaze Signs completed this high-profile signage project for the Scottish Exhibition & Conference Centre in 2014, ahead of the Glasgow 2014 Commonwealth Games.

The brief was to manufacture and install 1.2metre high internally-illuminated lettering, mounted to a full size, 14-metre long backing panel, to the newly-constructed Hydro arena building, which has an audience capacity of 13,000.

We worked closely with Hydro designers Foster + Partners (F + P) for this complex installation. They gave us visuals and a 3D model to show how the completed signage should look and how it needed to be pitched and angled. The signage paint finishes had to match the anodised materials used in the Hydro structure.

The Process

Energy-saving LED modules were used to illuminate the pitched 3D lettering and with no rear access to the sign, once in position, we created a novel ‘Cassette’ style mechanism, allowing the letters to be individually removed for maintenance from the front.

As part of the manufacturing process, we produced full-sized signage samples, which were viewed and approved by F + P in our Broadstairs factory, ahead of full production and installation.

Our production team liaised closely with landscape and specialist-roofing contractors to arrange preparation work ahead of our fast-track installation, carried out by two teams of Blaze fixing engineers.

Outcome

A prestigious, large scale signage project such as this requires careful planning and preparation, as Blaze Signs Project Manager, Dave Rooney explains:

“This was a particularly challenging project, thanks to the technically-demanding nature of the specification and the extremely tight timeframe available for the installation. The signage had to be in place and completed before the site closed-down to enable preparations for Glasgow 2014.

Each of our departments worked seamlessly together to enable the prompt production of initial drawings, sample materials, paint-swatches and full-size samples for the client’s approval. Everyone involved in the project is extremely pleased with the resulting sign, which now designates the main entrance to this very impressive building.”

« Back to Portfolio